România găzduiește a doua conferință a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova

România găzduiește, astăzi, la București, cea de-a doua ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, după ce prima reuniune a fost organizată, în urmă cu trei luni, la Berlin.

Conferinţa este prezidată de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, alături de ministrul de Externe german, Annalena Baerbock şi secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Șeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, le-a spus participanţilor – la conferință sunt prezenți reprezentanți ai 33 de state din Uniunea Europeană, din G7 și din alte regiuni ale lumii – că timpul este preţios, în contextul războiului, şi a îndemnat statele participante să sprijine Moldova. Șeful diplomației române a arătat că Republica Moldova se confruntă acum cu o criză energetică, dar și o criză generată de inflație și pertubarea lanțurilor de aprovizionare, precum și o criză umanitară fără precedent, declanşată de afluxul mare de refugiaţi – peste 500.000 de refugiați ucraineni au trecut granița în Republica Moldova, iar peste 70.000 și-au găsit adăpost în această țară.

Însă, după reuniunea inaugurală de la Berlin, accentul la conferința de la București cade pe sprijinirea efortului de reformă al Republicii Moldova și pe consolidarea demersurilor sale de integrare europeană, conferința având loc după ce Republicii Moldova i s-a acordat statutul de candidat al UE.

“Pe acest fundal, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu, potrivit Digi24.

Ministrul de externe român a anunțat, de asemenea, că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va deveni un mecanism permanent de tip interguvernamental, pentru a ajuta, astfel, țara pe un termen îndelungat.

Următoarea reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va fi găzduită de Franța, până la finalul acestui an.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii