Románia előrelép az atomenergia-projektben, míg az amerikai partnerek lemondanak hasonló projektről

Az Utah Állam Energia Termelési Rendszereinek Városi Egyesülete (UAMPS) és a NuScale Power Corporation (NuScale) bejelentette csütörtökön, hogy lemondanak a szén-dioxidmentes energia-projektjükről (CFPP), hivatalos közleményük szerint. A projekt költségei 53%-kal emelkedtek, ami arra ösztönözte mindkét felet, hogy a projekt elhagyása a legóvatosabb döntés.

A NuScale oregoni Portland-i részvényei több mint 27%-kal csökkentek a hír hatására, hangsúlyozva a projekt elhagyásának pénzügyi hatásait. Annak ellenére, hogy jelentős erőfeszítéseket tettek a CFPP fejlesztéséért, valószínűtlennek tűnik, hogy a projekt elegendő támogatást kapna a további megvalósításhoz.

Ezzel szemben a hasonló projekt Romániában sikeresen folytatódik. 2019 márciusában a Nuclearelectrica és a NuScale aláírta a Kisebb Méretű Moduláris Reaktor (SMR) fejlesztésének, engedélyezésének és építésének értékelésére vonatkozó Egyezmény Memorandumát (MOU). Később, 2020 októberében Románia egy Kormányközi Megállapodást (IGA) írt alá az Egyesült Államokkal az atomenergiában, és a fejlődés 2022-ben is folytatódott.

Az idei év május 24-én a Nuclearelectrica, a NuScale és a Nova Power & Gas együttműködési megállapodást írt alá az első romániai SMR reaktor fejlesztésének vizsgálatára. 2022 júniusában az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, 14 millió dolláros támogatást hagyott jóvá a romániai SMR projekt előzetes mérnöki és tervezési tanulmányára (FEED).

Annak ellenére, hogy az amerikai projektet elvetették, Románia Energia Minisztériuma kijelentette, hogy az ország továbbra is bízik az SMR technológiákban, és ezeket kiegészítőnek és nélkülözhetetlennek tekinti az energetikai biztonság és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének céleléréséhez. Románia, amely már több mint 27 éve biztonságosan üzemeltet egyik leghatékonyabb nukleáris erőművét, elkötelezett amellett, hogy vezető szerepet vállaljon az SMR technológiák támogatásában, és hozzájáruljon az Európai Unió klíma célozgatásaihoz.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *