Románia decemberben a legmagasabb inflációt mutató EU-országok között

Az Eurostat által közzétett adatok szerint Románia az Európai Unió decemberi legmagasabb inflációval rendelkező tagállamai között van. Az EU átlagos inflációja elérte a 3,4%-ot, szemben az előző havi 3,1%-kal.

Decemberben Csehország volt a legmagasabb inflációval rendelkező ország 7,6%-kal, ezt követi Románia 7%-kal és Szlovákia 6,6%-kal. Ezzel szemben Dániában volt a legalacsonyabb, mindössze 0,4%, Olaszországban és Belgiumban pedig 0,5% volt az infláció. 2023 novemberéhez képest az éves inflációs ráta 15 tagállamban csökkent, Spanyolországban stabil maradt, és 11 országban nőtt, köztük Romániában, ahol 6,9%-ról 7%-ra emelkedett.

Az Eurostat adatai azt is mutatják, hogy az euróövezetben az éves infláció a novemberi 2,4%-ról decemberre 2,9%-ra emelkedett. Az éves árnövekedésben a szolgáltatásoké volt a legjelentősebb, 1,74 százalékpontos növekedéssel, ezt követi az élelmiszerek, az alkoholos italok és a cigaretta 1,21 százalékpontos növekedéssel. Ezzel szemben az energiaárak 0,68 százalékponttal csökkentek.

Az infláció kordában tartása érdekében az Európai Központi Bank rekordszintre emelte a referenciakamatot, de ennek az intézkedésnek az euróövezet gazdasági aktivitásának lassítása is volt. Az EKB célja, hogy középtávon 2%-on tartsa az inflációt.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *