România – Contract de 1 miliard de dolari pentru armament din Coreea de Sud

MApN a semnat, astăzi, contractul cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunetul” şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10. Valoarea contractului este de aproximativ un miliard de dolari.

România devine a 10-a ţară care operează K9 de calibru NATO 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a şasea ţară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda şi Estonia.

„Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci şi vehicule de sprijin şi muniţie, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluţii avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică şi a capacităţii de producţie ca lider mondial”, a declarat preşedintele şi directorul general de la Hanwha Aerospace, Jaeil Son, într-un comunicat de presă.

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor 5 ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027.

Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu implicarea furnizorilor locali. „Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”, precizează compania sud-coreeană.

Supranumit „Tunetul”, sistemul de artilerie pe şenile K9 a fost dezvoltat în anul 1999 de sud-coreeni și este eficient pentru trageri la distanţe de peste 40 de kilometri.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *