România, Bulgaria și Grecia vor exploata energia eoliană din Marea Neagră și Marea Egee

România a semnat, alături de Bulgaria şi Grecia, o declaraţie comună pentru proiecte energetice regionale, în prim plan fiind investiţiile în centralele eoliene offshore şi în hidrogen, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat, la Atena, Declaraţia de Intenţie pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est, alături de Rumen Radev, ministrul Energiei din Bulgaria, şi de Theodoros Skylakakis, ministrul Energiei şi al Mediului din Grecia.

În urma acestei inițiative, cele trei ţări devin un pol energetic regional, care poate să atragă finanţare europeană pentru proiecte energetice comune.

Declaraţia se referă, în principal, la dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare – în Marea Neagră şi în Marea Egee, și stabilirea unui centru regional pentru hidrogen regenerabil.

În cadrul reuniunii de la Atena, Sebastian Burduja a avut şi o întâlnire și cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

„Subiectele principale de discuţie au fost îmbunătăţirea securităţii energetice în regiune, creşterea proiectelor comune în domeniul energiei regenerabile, integrarea hidrogenului şi biometanului în amestecul energetic şi consolidarea interconectărilor pentru reţeaua de transport de gaze naturale şi energie electrică”, se mai precizează în comunicat.

În cadrul reuniunii, ministrul Sebastian Burduja a avut şi întâlniri bilaterale cu omologii săi din Grecia, Serbia și Ungaria.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *