România blochează Austria la NATO

Tensiunile diplomatice cresc între România și Austria, pe fondul conflictului legat de aderarea României la spațiul Schengen. Publicația austriacă kurier.at a dezvăluit recent că România ar intenționa să blocheze participarea Austriei la reuniunile NATO, ca răzbunare pentru veto-ul impus de Viena privind aderarea României la spațiul Schengen.

Informații furnizate de publicația austriacă indică faptul că doi ofițeri ai forțelor armate austriece așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor pe lângă Alianța Nord-Atlantică, dar accesul lor este întârziat de România, care a cerut mai mult timp pentru evaluarea situației.

Publicațiile austriece Salzburger Nachrichten și Oberösterreichische Nachrichten au relatat că acest gest al României este un răspuns la refuzul Austriei de a permite aderarea României la spațiul Schengen, o problemă sensibilă și importantă pentru București.

Într-un comunicat oficial, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Alianței pentru parteneriatul de lungă durată cu Austria și a declarat: „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofițerilor austrieci din posturile NATO.”

Ministerul de Externe de la Viena a confirmat sâmbătă că România a solicitat o prelungire a perioadei de așteptare pentru a lua o decizie privind detașarea a doi ofițeri austrieci la sediul NATO până la mijlocul lunii octombrie. Această detașare trebuie să fie aprobată de toți cei 31 de aliați NATO, iar în acest moment, se așteaptă cu interes dezvoltările ulterioare ale acestei tensiuni diplomatice dintre cele două țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *