Románia alulfinanszírozza a védelmet: Csak a GDP 1,6%-át költi 2023-ban

Románia bruttó hazai termékének (GDP) mindössze 1,6%-át költötte védelemre tavaly a NATO hivatalos jelentése szerint, amely jelentős eltérést mutat Klaus Iohannis elnök korábbi ígéreteitől. Annak ellenére, hogy a GDP 2,5%-át a védelemre fordítják, az ország e küszöb alatt maradt, és ez az arány még a NATO 1,73%-os átlaga alatt is.

A NATO-jelentés kiemeli, hogy Románia csak 2020-ban érte el a GDP 2%-ának megfelelő védelmi célt, miközben az elmúlt három évben folyamatos csökkenést könyvelhetett el, és 2023-ban elérte a minimum 1,6%-ot. Abszolút értékben azonban Románia védelmi költségvetése 2023-ban 5,6 milliárd dollár volt.

Ezek a megállapítások abban az összefüggésben születtek, hogy a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a Honvédelmi Minisztérium (HM) és más honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági intézményekben dolgozók béremeléséről. Emellett javasolják a katonai missziókban, gyakorlatokon és pályázatokon való részvétel után járó juttatások növelését.

Érdekes módon ezek a fejlemények akkor következnek be, amikor Klaus Iohannis elnök pályázik a NATO vezetésére, versenyezve Mark Rutte holland miniszterelnökkel. Kampányának egyik legfontosabb ígérete a védelmi költségvetéshez kapcsolódik, hangsúlyozva, hogy mielőbb el kell érni a GDP 2 százalékos küszöböt. „Bár lemaradtunk a védelmi finanszírozásban, élvezzük azt, amit örök békének hittünk, ez már nem lehetséges. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy mielőbb elérjük a védelmi kiadások GDP-jének minimum 2%-át” – mondta Iohannis. a Politico birtokába jutott nyilatkozatra.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *