România adoptă măsuri de protecție în vecinătatea zonei de conflict din Ucraina

În contextul escaladării conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, România a luat decizii importante pentru a asigura protecția cetățenilor săi și a întări securitatea pe teritoriul național în imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina. Aceste măsuri au fost adoptate azi, într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Hotărârea CNSU a luat în considerare atacurile repetate asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail, situate în apropierea graniței cu România. Prin intermediul hotărârii, CNSU abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să delimiteze zonele din România care sunt adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail, în care se vor implementa măsuri specifice de protecție a populației.

„În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei,” se arată în hotărârea CNSU.

De asemenea, hotărârea CNSU prevede că Ministerul Apărării Naționale va construi spații de protecție a populației în localitățile Plauru și Ceatalchioi, precum și în alte localități cu număr redus de locuitori, stabilită în colaborare cu comitetele județene pentru situații de urgență.

„În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată. În zonele comunicate se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale. În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare,” prevede hotărârea CNSU.

Aceste măsuri au fost luate în scopul asigurării siguranței cetățenilor români și a stabilității pe teritoriul național în fața evenimentelor neprevăzute și a evoluției situației în zona de conflict din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *