Románia ad otthont a 9. Odesai Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak

Az ukrajnai orosz invázió okozta feszült kontextus ellenére az Odesszai Nemzetközi Irodalmi Fesztivál őrzi hagyományait, és 9. alkalommal nyitja meg kapuit Bukarest szívében. A szervezők úgy döntöttek, hogy a rendezvényt külföldre költöztetik, hogy életben tartsák az irodalom és a kultúra lángját, ami egyfajta ellenállást jelent a nehéz idők ellen.

A 2015-ben kezdeményezett fesztivál tavaly Grúziában, Batumiban zajlott, idén pedig Romániába tér vissza, találkozóhelye a Goethe Intézet bukaresti központja. A február 22. és 25. között zajló eseményen az irodalom szerelmesei nyilvános felolvasásokon, vitákon vehetnek részt neves ukrán írókkal, Európa különböző országaiból érkező vendégekkel és a kortárs román irodalom fontos neveivel.

A különleges vendégek között szerepel Ija Kiva, Jurij Vinnicsuk és Vaszil Makhno ukrán írók, valamint a román irodalom prominens képviselői, köztük Nora Iuga, Dan Sociu, Nikita Danilov és Radu Vancu, akik a megnyitó beszédet mondják. További jelentős résztvevők az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Svájcból és Olaszországból érkeznek.

A témák között szó lesz Európa jövőjéről, az író szabadságáról, a szavak erejéről a barbárság elleni küzdelemben, valamint a fekete-tengeri térség országainak irodalmi kapcsolatairól. A fesztivál a háború kitörésének évfordulója alkalmából is megemlékezik az ukrán irodalom világolvasásáról. Ebben az összefüggésben a háborúban életét vesztett Viktoria Amelina és Maxim Krivcov szerzőkre emlékeznek és tisztelik őket.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *