Románia a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger közötti szállítási útvonalat működteti

Románia külügyminisztere, Luminița Odobescu tegnap találkozott az azerbajdzsáni külügyminiszterrel, Jeyhun Bayramovval, egy hivatalos látogatás keretében Bukarestben. A két tisztségviselő több olyan kérdést vitatott meg, amelyek a kétoldalú kapcsolatokra vonatkoztak, valamint a régióban és a nemzetközi színtéren aktuális témákat.

A megbeszélések középpontjában a két ország gazdasági együttműködése állt, különös hangsúllyal a Fekete-tengeri-Kaspitengeri nemzetközi közlekedési útvonal gyors működésbe hozása. Ez az kezdeményezés, amelyet Grúziával és Türkmenisztánnal közösen fejlesztenek, potenciált hordoz arra, hogy új árumozgalmakat vonzzon a Dél-Kaukázus, Közép-Ázsia és a Csendes-óceán régióiból, és az Fekete-tenger és a Kaspitenger kikötőit fontos átmeneti központokká változtassa a Kelet-Nyugat tengelyen.

Különleges figyelmet szenteltek a Dél-Kaukázusi régió biztonsági helyzetének. A román külügyminiszter kiemelte Románia elkötelezettségét az Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatok normalizálásáért a nemzetközi jog alapelveinek tiszteletben tartásával.

Ezen kívül Luminița Odobescu külügyminiszter határozottan elítélte az Oroszország által Ukrajnával szemben alkalmazott jogellenes katonai agressziót, valamint a Hamas által Izrael elleni terrorista támadást. Támogatta Izrael jogát az önvédelemre a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog szellemében.

Továbbá Románia az összes Gázai összefogott személy feltétel nélküli szabadon bocsátását kérte, ideértve a kettős állampolgárságú, izraeli és romániai állampolgárokat is. Ugyanakkor Románia kész segíteni a civil lakosság ártatlan életeinek védelmében és a humanitárius válság enyhítésében Gázában, ebben az ügyben Románia már jóváhagyta a sürgősségi humanitárius segély 230 tonnás szállítmányát.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *