Români arestați în ancheta fraudei uriașe a fondurilor UE. Mafia italiană – ”tun” de 600 de milioane de euro

22 de escroci din Italia, Austria, România și Slovacia sunt anchetați de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, sub acuzația de fraudare a unor sume uriașe din fonduri le UE, scrie publicația bruxelleză Politico.

150 de ofițeri de poliție au fost implicați în operațiunea în care au fost reținute opt persoane, în timp ce alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu, în urma unei anchete transfrontaliere vizând o fraudă de 600 de milioane de euro din fondul UE pentru recuperare și reziliență destinat Italiei.

Poliția a percheziționat mai multe locuințe și sedii ale unor companii și a confiscat și pus sechestru pe apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și mașini de lux, ca Lamborghini, Porsche și Audi Q8.

Mafia italiană se specializează în fraudarea fondurilor UE.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului de redresare economică post-Covid al UE, cu 191,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi, dar guvernul are dificultăți în a respecta termenele de finalizare a proiectelor.

Mecanism de fraudare sofisticat

Poliția a anunțat că presupusa fraudă a fost efectuată de o grupare criminală, care include profesioniști cu experiență în solicitarea de finanțări publice, care au pregătit documentația pentru proiecte care să îmbunătățească competitivitatea și digitalizarea companiilor italiene.

Poliția financiară a descoperit tranzacții suspecte și a identificat că gruparea recurgea la spălarea banilor, pentru a ascunde „profituri uriașe ilicite obținute printr-o rețea complexă de companii fictive înființate în Italia, Austria, Slovacia și România”.

Banda a folosit un „aparat sofisticat de spălare a banilor, cu tehnologii avansate, cum ar fi servere cloud situate în țări necooperante, criptoactive și inteligență artificială pentru a produce documente false”.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *