Rishi Sunak, un ultim efort pentru un acord post-Brexit

Premierul britanic o va găzdui luni pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ceea ce este prezentat de Downing Street ca fiind „discuții finale” în vederea rezolvării îndelungatei dispute privind acordurile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Rishi Sunak a insistat sâmbătă că vrea să „facă treabă” în privința Brexit-ului, promițând că „va da tot ce are la dispoziție” pentru a asigura un acord cu Bruxelles-ul. Într-un interviu acordat publicației Sunday Times, premierul britanic a declarat că speră la un „rezultat pozitiv”, în timp ce a lansat o campanie mediatică de weekend.

Ambele părți insistă în continuare asupra faptului că un acord pentru a rezolva tensiunea actuală cu privire la acordurile comerciale post-Brexit ale Marii Britanii, care prevede ca Irlanda de Nord să continue să respecte unele legi ale UE pentru a ocoli necesitatea controalelor la frontiera dintre Regatul Unit și Republica Irlanda, nu este încă stabilit concret, dar ar putea fi încheiat în câteva zile dacă negociatorii vor reuși să elimine lacunele rămase.

Sunak, care a susținut el însuși ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2016, a încercat să obțină sprijinul Partidului Democratic Unionist și al Grupului de Cercetare Europeană din Westminster, care susține duritatea Brexit-ului.

„Sunt un conservator, sunt un Brexiteer. Și sunt un unionist. Există o treabă neterminată cu privire la Brexit și vreau să duc treaba la bun sfâ”, a declarat Sunak pentru Sunday Times.

Separat, într-un articol pentru The Sun on Sunday, Sunak a scris: „Mai este încă mult de lucru, dar am făcut progrese promițătoare în ultima vreme și sunt hotărât să fac ceea ce trebuie pentru oamenii din Irlanda de Nord și să le ofer ceea ce trebuie”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *