Rishi Sunak are toate șansele să devină următorul premier britanic

Rishi Sunak pare că va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, după ce rivalul său, Boris Johnson, a renunțat la cursă, recunoscând că nu mai poate uni Partidul Conservator, după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria politică britanică.

Rishi Sunak ar putea fi următorul premier al Marii Britanii

Sunak, fost ministru de finanțe în vârstă de 42 de ani, ar putea fi numit lider pentru a o înlocui pe Liz Truss, devenind astfel al treilea prim-ministru al Marii Britanii în mai puțin de două luni.

Acesta se va confrunta cu una dintre cele mai dificile provocări, având sarcina de a reconstrui reputația fiscală a Marii Britanii, prin reduceri profunde de cheltuieli, în timp ce aceasta alunecă în recesiune, după scumpirile bruște ale energiei, alimentelor și creditelor ipotecare.

„Regatul Unit este o țară minunată, dar ne confruntăm cu o criză economică profundă”, a declarat Sunak, într-o declarație prin care și-a anunțat duminică candidatura.

Mai întâi trebuie să o învingă pe candidata în cursă, Penny Mordaunt, care se luptă să obțină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a intra în scrutinul de luni. Mordaunt, care este liderul Camerei Comunelor din parlament, a primit până acum sprijinul a aproximativ 25 de politicieni. Mai mult de 150 l-au susținut pe Sunak.

Johnson a spus că și-a asigurat sprijinul a 102 legislatori și că ar fi putut fi „înapoi în Downing Street”, dar că nu a reușit să îl convingă nici pe Sunak, nici pe cealaltă concurentă Penny Mordaunt, să se unească „în interesul național”.

„Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit”, a declarat Johnson duminică seara.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *