Riscăm un dezastru la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa pot provoca un „dezastru”, a avertizat șeful companiei nucleare de stat din Ucraina.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat amplasamentul vastei centrale nucleare de la Zaporojie, în ultimele zile.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat că bombardamentele rusești de săptămâna trecută au deteriorat trei linii care leagă centrala la rețeaua ucraineană și că Rusia dorește să conecteze instalația la rețeaua sa.

Acesta a adăugat că o parte din bombardamente au aterizat în apropierea depozitelor de combustibil uzat, o zonă care conține 174 de containere cu material foarte radioactiv, și a avertizat asupra pericolelor ca acestea să fie lovite.

„Acesta este cel mai radioactiv material din toată centrala nucleară. Asta ar însemna că riscăm ca materialul să fie distribuit în jurul acestui loc și riscăm să avem de a face cu un nor de radiații care va fi la mila condițiilor atmosferice ce vor decide direcția în care se va îndrepta acesta”, a spus el.

„Riscul este foarte mare”.

El a adăugat că este vital ca Ucraina să recâștige controlul asupra centralei de la Zaporojie la timp pentru iarna care urmează, după ce Rusia a preluat controlul asupra acesteia în martie.

Președintele Ucrainei a declarat, vineri, că „orice bombardare a acestui sit este o crimă nerușinată, un act terorist”.

Fabrica se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *