Revoluția Română – ”Totul a început cu ungurii”?

Viktor Orbán va celebra azi, la Timișoara, debutul Revoluției Române, printr-un discurs la un eveniment organizat de Consiliul Național Maghiar din Transilvania. Pentru că ”Totul a început cu ungurii”, după cum subliniază, din titlul unui articol vădit provocator, purtătorul de cuvânt al Guvernului maghiar, Zoltán Kovács.

”Deși mulți își amintesc că România a fost ultima țară care s-a eliberat de dictatura comunistă în 1989, adesea este trecut cu vederea un detaliu semnificativ. Totul a început când un preot reformat maghiar a fost amenințat la Timișoara, iar comunitatea locală a început să-l vegheze, la 16 decembrie, în urmă cu treizeci de ani”, scrie Zoltán Kovács, secretar de stat pentru Relații și Comunicare Internațională.

Scopul evenimentelor comemorative organizate în perioada 12-16 decembrie de Consiliul Național Maghiar din Transilvania ”este să se asigure că rolul Timișoarei și al lui László Tőkés nu sunt niciodată șterse din istoria Revoluției”. Suita de acțiuni cuprinde slujbe religioase, o conferință academică, o gală festivă în această seară la Camera de Comerț din Timișoara (al cărei invitat de onoare este premierul maghiar), o dezbatere consacrată rolului familiei Tőkés în 1989, inaugurarea bisericii reformate Noul Mileniu și o reproducere a lanțului uman de acum trei decenii împotriva evacuării pastorului Tőkés.

Ca în atâtea alte situații din istoria comună, românii sunt complet absenți din peisaj, în viziunea Budapestei. Drept urmare, naționaliștii unguri își pot aroga în voie și meritul eliberării României de comunism.

În așteptarea discursului lui Viktor Orbán, purtătorul său de cuvânt subliniază că România a fost ultima țară care a răsturnat regimul comunist în 1989 și singura care și-a executat conducătorul, în urma unei schimbări violente. ”În vreme ce unele dintre circumstanțele unice ale Revoluției sunt cunoscute pe scară largă, este adesea trecut cu vederea un detaliu semnificativ”, consideră Zoltán Kovács. Și anume, faptul că ”expresia dramatică a nemulțumirii publice nu a luat brusc forma unei revoluții”, ci a început cu un ”mic protest” al minorității maghiare, reunite în jurul pastorului Tőkés, ”unul dintre cei mai acerbi critici ai comuniștilor” și, ”făcându-l o țintă perfectă pentru regim – un etnic maghiar”. ”Prin curajul său eroic, episcopul Tőkés va continua să devină un simbol al Revoluției Române, atât pe plan intern, cât și internațional”, conchide secretarul maghiar de stat.

Deformarea realității este o specialitate recunoscută a taberei premierului naționalist Viktor Orbán. Și de această dată, este ignorat tabloul de ansamblu și este amplificat elementul favorabil propagandei expansionismului maghiar. Nimic despre revolta de la Brașov din noiembrie ’87, care a prevestit ridicarea masivă a românilor împotriva lui Ceaușescu, nimic despre protestul lui Liviu Babeș, care și-a dat foc la 2 martie ’89 pe o pârtie din Poiana Brașov, nimic despre ”Scrisoarea celor șase”, difuzată la 11 martie ’89, nimic despre tentativa ieșenilor de a protesta în 14 decembrie ’89.

Ca în atâtea alte situații din istoria comună, românii sunt complet absenți din peisaj, în viziunea Budapestei. Drept urmare, naționaliștii unguri își pot aroga în voie și meritul eliberării României de comunism.

Horia Blidaru

Articol apărut și pe adevarul.ro: https://adevarul.ro/news/eveniment/revolutia-romana-totul-inceput-unguriiu-1_5df4b4a75163ec4271025d21/index.html

 

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

  1. Wow, amazing blog layout! How long have you ever
    been running a blog for? you make running a blog look easy.
    The entire look of your website is fantastic, as well as the
    content! You can see similar here ecommerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *