Iranul a atenționat Rusia privind un mare atac terorist

Iranul a avertizat Rusia cu privire la posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul său înainte de masacrul din sala de concerte de lângă Moscova, au declarat surse pentru Reuters, informează Agerpres.

„Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit Moscovei informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, informații care au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu atentatele mortale din Iran”, a declarat o sursă citată de Reuters.

O a doua sursă a declarat că au existat informații pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent, cu precizarea că au fost lipsite de detalii specifice privind momentul și ținta exactă.

„Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiți să se pregătească pentru o operațiune semnificativă în Rusia. Unul dintre teroriști (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia”, a declarat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă, un înalt oficial de securitate, a declarat: „Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autoritățile iraniene și-au îndeplinit obligația de a alerta Moscova pe baza informațiilor dobândite de la acei teroriști arestați”.

Ministerul iranian de Externe nu a făcut nici un comentariu cu privire la acest articol. Nici Casa Albă, care a atenționat că militanții ISIS-K se află la originea atenatelor din Iran (3 ianuarie) și Moscova (22 martie), nu a comentat informația pentru Reuters.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că nu are nicio informaţie despre avertismentul iranian adresat Moscovei cu privire la o „operaţiune teroristă” în Rusia.

ISIS-K, numită după un termen vechi pentru o regiune care cuprindea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și este una dintre cele mai înfricoșătoare ramuri ale Statului Islamic.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *