Întâlnirea Orban – Putin îngrijorează NATO

Ambasadorii ţărilor NATO în Ungaria s-au întâlnit joi la Budapesta, la iniţiativa şefului misiunii diplomatice americane, pentru a discuta despre întâlnirea premierului ungar cu președintele rus, Vladimir Putin, în pofida războiului în Ucraina, informează Agerpres.

Premierul naţionalist Viktor Orban s-a întâlnit marţi, la Beijing, cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar întrevederea dintre cei doi oficiali a fost subiectul principal al întâlnirii ambasadorilor țărilor NATO, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta.

Suedia, candidată pentru primirea în Alianţa Nord-Atlantică, a fost de asemenea prezentă.

„Suntem cu toţii îngrijoraţi că premierul ungar se întâlneşte cu preşedintele Putin, în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american în Ungaria, David Pressman.

Acesta a punctat utilizarea de către Viktor Orban a sintagmei „operaţiune militară” referitor la războiul Rusiei în Ucraina, aşa cum îşi numeşte Kremlinul invazia în ţara vecină.

Dar remarcile au fost denunţate de Budapesta: „Nu ţine de competenţa ambasadorului american să stabilească politica externă a Ungariei”, a declarat Gergely Gulas, directorul de cabinet al lui Viktor Orban.

Ungaria – țară membră a NATO şi UE – a votat toate sancţiunile europene împotriva Moscovei, dar şeful executivului său s-a străduit să atenueze impactul, adoptând o poziţie conciliantă faţă de Rusia, care rămâne o sursă-cheie pentru nevoile sale energetice, notează AFP.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *