Covid rămâne urgență globală? OMS va decide la 27 ianuarie

Un comitet al Organizației Mondiale a Sănătății se va reuni pe 27 ianuarie pentru a analiza dacă pandemia COVID-19 reprezintă în continuare o urgență globală, a declarat marți un purtător de cuvânt, la trei ani după ce a fost declarată.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Carla Drysdale, a confirmat data reuniunii în cadrul unei conferințe de presă la Geneva. Comitetul pentru situații de urgență îl consiliază pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care decide în ultimă instanță dacă o epidemie reprezintă o așa-numită urgență de sănătate publică de interes internațional, care reprezintă cel mai înalt nivel de alertă al agenției ONU.

Mai mulți oameni de știință de renume și consilieri ai OMS spun că ar putea fi prea devreme pentru a declara sfârșitul fazei de urgență a pandemiei COVID-19 din cauza nivelurilor ridicate de infecții din China, care a renunțat luna trecută la politica sa de zero-COVID.

Aproape 90% dintre locuitorii celei de-a treia provincii chineze ca populație au fost infectați cu Covid-19, a declarat un oficial local de rang înalt, în timp ce țara se luptă cu o creștere fără precedent a numărului de cazuri. Kan Quancheng, director al comisiei de sănătate pentru provincia centrală Henan, a declarat într-o conferință de presă că „începând cu 6 ianuarie 2023, rata de infectare cu Covid din provincie este de 89%”.

Cu o populație de 99,4 milioane de locuitori, cifrele sugerează că aproximativ 88,5 milioane de persoane din Henan ar putea fi acum infectate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *