Rețea de propagandă pro-rusă, demascată de autoritățile cehe

Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a anunțat miercuri că Serviciul de Informații și Securitate (BIS) a dezvăluit o rețea finanțată de Moscova, care promova propagandă pro-rusă în legătură cu conflictul din Ucraina.

Această rețea, cu influență extinsă, se folosea de site-ul de știri Voice of Europe, cu sediul la Praga, pentru a răspândi informații menite să submineze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în confruntarea sa cu invazia rusească.

Potrivit declarațiilor premierului Fiala, rețeaua pro-rusă implicată în aceste activități ar putea avea un impact semnificativ asupra securității Republicii Cehe și a Uniunii Europene. Mai mult, acesta a subliniat că activitățile acestei rețele vizează subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.

Premierul nu a oferit detalii precise despre modul în care această rețea influența Parlamentul European, dar a confirmat că BIS a identificat legături financiare între aceasta și Rusia.

Pe lista de sancțiuni a guvernului ceh au fost incluși site-ul „Vocea Europei”, Viktor Medvedciuk – fost deputat ucrainean cu strânse legături cu Kremlinul, și omul de afaceri Artem Martchevsky, responsabil de conținutul de pe platforma Voice of Europe și de relațiile cu politicienii europeni.

Ziarul Denik N a dezvăluit că politicieni din mai multe țări europene, care colaborau cu „Vocea Europei” și susțineau poziții împotriva sprijinului pentru Ucraina, au primit plăți din partea Rusiei. Aceste plăți au fost făcute către politicieni din Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda și Polonia.

Sursa diplomatică cehă citată de ziar a subliniat că inclusiv grupul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) era implicat în aceste activități, subliniind amploarea și complexitatea rețelei de influență rusă în spațiul european.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *