Restituirea tezaurului românesc furat de Rusia, dezbătută azi în Parlamentul European

Comisia Europeană va prezenta joi o declarație în fața eurodeputaților cu privire la restituirea tezaurului românesc, luat ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Această inițiativă, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg, va fi urmată de o dezbatere și votul unei rezoluții conexe.

Eurodeputatul Eugen Tomac (PPE) a subliniat importanța acestei inițiative în contextul în care Uniunea Europeană a adoptat anul trecut strategia de recuperare a bunurilor de patrimoniu traficate ilicit în Europa. Tomac a explicat că, în calitate de membru al Subcomisiei pentru Drepturile Omului (DROI), a observat că situația tezaurului românesc în Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituțiilor europene.

„Am luat decizia de a propune o serie de acțiuni prin care să facem cunoscută chestiunea tezaurului Băncii Naționale a României și a întregului nostru tezaur aflat la Moscova”, a subliniat Tomac. „În prezent, am reușit să prezentăm tuturor europarlamentarilor două volume complete în limba engleză, publicate de Banca Națională a României, și am inițiat chiar o rezoluție prin care să creăm mecanismele necesare pentru ca dosarul tezaurului României, aflat la Moscova, să devină un subiect de interes european.”

De asemenea, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a subliniat importanța discuției din plenul Parlamentului European despre tezaurul românesc, subliniind că acest subiect oferă vizibilitate unui aspect despre care partenerii europeni nu aveau cunoștințe.

Tezaurul național al României, trimis în Rusia țaristă între 1916 și 1917 pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național în timpul Primului Război Mondial, a fost sechestrat de Rusia după instaurarea regimului comunist. O mare parte din valori nu au fost încă restituite, conform prezentării Parlamentului European pe site-ul său.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *