Republica Moldova va găzdui a doua reuniune a Comunității Politice Europene

Reuniunea Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante, potrivit RFI.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți, dar și șefi de guvern, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a lansat ideea pe data de 9 mai, de Ziua Europei. Propunerea sa a primit sprijinul Consiliului European, aflându-se pe agenda summitului din luna iunie, liderii europeni dând atunci asigurări că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”.

Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga, în octombrie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, declara atunci că propunerea de a găzdui reuniunea liderilor statelor și regiunilor din Europa accentuează sprijinul univoc al partenerilor pentru parcursul și viitorul european al Moldovei.

”Găzduirea celui de-al doilea summit în Moldova, o țară din vecinătatea estică, candidată recentă pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care îl prețuim foarte mult”, a declarat președinta Maia Sandu.

În discursul său de la summitul CPE, șefa statului a menționat că Comunitatea este creată în vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea păcii durabile și a respectării dreptului internațional pe tot continentul european. Securizarea frontierelor și siguranța oamenilor rămân, de asemenea, printre prioritățile principale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *