Republica Moldova îndeamnă UE să grăbească ajutorul

Un grup de națiuni europene, condus de Germania și Franța, a promis luni un nou sprijin de milioane de euro pentru Republica Moldova, însă liderii de la Chișinău cer o desfășurare rapidă a acestui ajutor, în condițiile în care Rusia își intensifică șantajul energetic.

Republica Moldova se confruntă cu perspectiva unei crize economice și politice grave, în condițiile în care Rusia reduce drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru poziția sa pro-europeană. Între timp, Moldova suferă, de asemenea, de întreruperi de energie electrică, deoarece infrastructura energetică din Ucraina vecină a fost afectată de război.

Maia Sandu a declarat delegaților la conferința de susținere din capitala franceză că țara sa se confruntă cu „o criză energetică acută”, care ar putea „pune în pericol pacea și securitatea socială”.

„Acest război pune în pericol aprovizionarea cu energie și gaze. Nu suntem siguri că vom găsi suficient volum pentru a ne încălzi și lumina casele. Și chiar dacă găsim, prețurile sunt inaccesibile pentru poporul și economia noastră”, a avertizat Sandu.

În cadrul conferinței, Franța a anunțat un nou ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro, iar Germania de aproximativ 32 de milioane de euro pentru țara afectată de criză, pe lângă sprijinul în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro pe care ambele țări îl promiseseră anterior.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *