Represiunea chineză lovește și la consulatul Chinei din Manchester

Un protestatar din Hong Kong a declarat că a fost atacat în incinta consulatului chinez din Manchester, înainte de a fi salvat de poliția britanică și de alți protestatari.

Mai mulți bărbați necunoscuți au ieșit din incinta consulatului și au târât cu forța un bărbat în interiorul complexului, înainte ca acesta să scape cu ajutorul poliției și al altor demonstranți.

Protestatarul a declarat pentru BBC: „M-au târât înăuntru unde m-au bătut”.

Bărbatul făcea parte dintr-un grup mic care protesta duminică la începutul celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunist de la Beijing, care este de așteaptat să prelungească conducerea liderului, Xi Jinping, pentru încă cinci ani.

Un purtător de cuvânt al consulatului a declarat pentru BBC că protestatarii au „afișat un portret insultător al președintelui chinez la intrarea principală”.

„Acest lucru ar fi intolerabil și inacceptabil pentru orice misiune diplomatică și consulară din orice țară. Prin urmare, condamnăm acest act deplorabil cu puternică indignare și opoziție fermă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Fostul lider al Partidului Conservator, Iain Duncan Smith, a cerut ministrului de Interne, Suella Braverman, „să examineze acest lucru cât mai urgent”.

„Guvernul Regatului Unit trebuie să solicite scuze oficiale din partea ambasadorului chinez în Regatul Unit și să ceară ca responsabilii să fie trimiși acasă în China”, a scris acesta pe Twitter.

Marea Britanie a deschis o cale de accesare a cetățeniei pentru locuitorii din Hong Kong, după ce represiunea de la Beijing împotriva unei mișcări pro-democrație a șters practic autonomia orașului și drepturile acestuia, inclusiv libertatea de exprimare și de protest.

Au existat deja peste 140.000 de cereri de viză prin cadrul acestei schemei, iar guvernul britanic se așteaptă ca sute de mii de oameni să se mute în Marea Britanie în următorii cinci ani.

Facebook

Comentarii

63 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *