Represalii după atac: Rusia blochează exporturile de cereale ucrainene. E vina britanicilor?

Rusia pune capăt exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după atacul cu drone care a vizat, sâmbătă, nave ruse ancorate în Crimeea.

Ucraina susține că a distrus mai multe nave ruse în portul Sevastopol, în timp ce armata rusă afirmă că a respins un atac cu drone asupra flotei Mării Negre, ancorate în principalul oraș al Crimeei ocupate, Sevastopol.

Britanicii, în vizor

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev, cu participarea unor experţi britanici, împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a acuzat Marea Britanie și pentru implicare în declanșarea exploziilor de la gazoductele Nord Stream.

În replică, Ministerul britanic al Apărării a transmis prompt: ”Cu scopul de a deturna atenţia de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a recurs la difuzarea unor afirmaţii false de o amploare fabuloasă”.

Dispută la ONU

„Partea rusă intenţionează să atragă atenţia comunităţii internaţionale, mai ales prin intermediul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, asupra seriei de atacuri teroriste comise împotriva Rusiei în Marea Neagră şi Marea Baltică, inclusiv cu implicarea Marii Britanii”, a declarat ulterior purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Naţiunile Unite sunt în contact cu autorităţile ruse, în urma informaţiilor că Moscova şi-a suspendat participarea la acordul ce a reluat exporturile de cereale şi îngrăşăminte ucrainene la Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

„Este vital ca toate părţile să se abţină de la orice acţiune ce ar pune în pericol Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor, care este un efort umanitar critic ce are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

„Pierdere de timp”

Decizia Rusiei de suspendare a participării la acordul privind cerealele demonstrează, încă o dată, că negocierile cu Federaţia Rusă sunt o pierdere de timp”, a declarat sâmbătă un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.

„Putin a transformat mâncarea, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii. Rusia duce un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatice”, a postat, pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, citat de Agerpres.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *