Renumărarea voturilor a început. Se reclamă timpul scurt și lipsa observatorilor

Renumărarea voturilor a început, iar BEC a anunțat că această operațiune – care presupune reanalizarea a peste 9,4 milioane de voturi, inclusiv desigilarea sacilor cu buletine – nu se poate termina înainte de data de 1 decembrie, ora 22.00.

„Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi, şi, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul”, a declarat Toni Greblă, președintele AEP.

Există, însă, suspiciuni că voturile ar putea fi numărate corect, într-un timp atât de scurt. USR a depus o contestație la Curtea de Apel București la decizia CCR de renumărare a voturilor, în care arată că, dacă inițial au fost implicate 100.000 de persoane – care au fost prezente în cele aproape 20.000 de voturi – nu este posibil, și nu ar fi nici timp fizic, ca buletinele să fie din nou renumărate.

„Acum, la renumărare, fiecare birou electoral județean va avea de verificat, renumărat și consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt. Respectiv, ar avea de verificat și procesat un număr de peste 4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC”, susțin reprezentanții USR.

Reprezentanții ONG-urilor care supraveghează procesul electoral în România atrag și ei atenția că renumărarea voturilor se va face în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media.

„Din păcate, se ridică niște semne de întrebare mari cât casa. În afara faptului că nu există observatori independenți, nu există delegațiile partidelor, nu există mass-media acolo,. De asemenea, datele nu vor fi introduse în sistem, acolo unde le vedeam cu toții în timp real. Vor fi trecute în aceste procese verbale care se vor trimite prin email, scanate, până pe 1 decembrie, ora 22. În tot acest timp, până pe 1 decembrie – ora 22, noi habar nu avem ce se întâmplă. Toate acestea creează suspiciuni și tensiune”, a explicat Elena Calistru, fondatoarea Funky Citizens.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *