Mișcări majore în diplomația europeană, înainte de alegeri

În contextul pregătirilor pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc între 6 și 9 iunie, o serie de diplomați europeni importanți se reașază sau își asigură noi poziții, înainte ca majoritatea posturilor-cheie din instituțiile Uniunii Europene să fie alocate. Această mișcare este confirmată de Politico, citat de Agerpres.

Operațiunea de remaniere, care are loc anual în rândul diplomaților UE, se dovedește a fi mai complexă decât de obicei, în contextul alegerilor europene din cele 27 de state membre.

Până în toamnă, se estimează că Uniunea Europeană va stabili conducerea Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).

În această săptămână, Comisia Europeană va efectua rotația sa anuală de diplomați, cu numirea a 43 de noi ambasadori și 11 ambasadori adjuncți.

Sursele Politico au indicat că desemnările vor fi aprobate miercuri, după discuții între Josep Borrell, șeful diplomației UE, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În cadrul acestor schimbări, unele figuri notabile din „bula de la Bruxelles” își asigură deja noi responsabilități.

Frederic Bernard, șeful de cabinet al lui Charles Michel, urmează să devină ambasador al UE în Canada, în timp ce Simon Mordue, consilier pentru politică externă al lui Michel, va fi numit secretar general adjunct al SEAE.

Aceste numiri survin în contextul tensiunilor între Ursula von der Leyen și Charles Michel cu privire la accesul la viitoarele poziții pentru consilierii acestuia din urmă.

Martin Selmayr, cunoscut anterior sub numele de „monstrul din Berlaymont”, va prelua funcția de ambasador al UE la Vatican și FAO.

Echilibrul de gen, geografic și între instituții reprezintă o provocare majoră, subliniată de aspirația președintei Comisiei Europene pentru o reprezentare mai echilibrată. Obiectivul este ca, până la finalul mandatului lui Josep Borrell, să se atingă o reprezentare de 40% femei la toate palierele SEAE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *