Rekord mennyiségű kokaint fogtak el az EU-ban: 303 tonna lefoglalt 2021-ben

A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (INCB) 2023-as jelentése szerint az Európai Unió országainak rekordmennyiségű, 303 tonna kokaint sikerült elfogniuk 2021-ben. Ennek a hatalmas mennyiségnek a 75%-át mindössze három országban foglalták le: Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban.

Az INCB jelentésében bemutatott adatok szerint Belgium vezeti a listát 96 tonna lefoglalt kokainnal, ezt követi Hollandia 72 tonnával és Spanyolország 49 tonnával. A bizottság, az ENSZ kábítószer-ellenőrzési egyezményeiben említett független és kvázi bírói testület, 13 nemzetközileg elismert szakértőből áll.

2022-ben jelentősen megnőtt a kábítószer-lefoglalások száma a belga Antwerpen kikötőjében, amely Európa második legnagyobb kikötője. Az elfogott kokain mennyisége a 2021-es 91 tonnáról 2022-re lenyűgöző 110 tonnára nőtt, ami alátámasztja a riasztó helyzetet.

Az INCB-jelentés arra is rávilágított, hogy egyre növekvő tendenciát mutatnak, hogy Európában kisebb kikötőket használnak fel a kokain európai piacra juttatására. Az Egyesült Királyságban egyetlen év alatt 68%-kal nőtt a rendőrség és a határőrizeti hatóságok által lefoglalt kokain mennyisége, ami 2021 márciusa és 2022 márciusa között több mint 18 700 kilogramm rekordot jelent.

A kokainpiacnak ez a példátlan bővülése az INCB szerint a kábítószer-kereskedelem és -használat miatti globális aggodalmat tükrözi, amely jelentős hatással van a közbiztonságra és az egészségre.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *