Inedit: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va desemna noul prim-ministru în Scoția

Regina Elisabeta a II-a va încălca tradiția și îl va numi pe noul prim-ministru al Marii Britanii la reședința sa de la Castelul Balmoral din Scoția și nu la Palatul Buckingham din Londra, din cauza problemelor de mobilitate ale monarhului în vârstă de 96 de ani.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat miercuri că regina se va întâlni cu premierul demisionar Boris Johnson, precum și cu succesorul său, pe 6 septembrie, la Balmoral, unde suverana își petrece verile. Ea va avea o audiență cu noul lider al Marii Britanii, fie cu ministrul de externe Liz Truss, fie cu fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, la scurt timp după întâlnirea cu Johnson, a precizat purtătorul de cuvânt.

Regina Elisabeta a II-a îl va desemna pe premierul Marii Britanii pe 6 septembrie

Rezultatul competiției pentru conducerea Partidului Conservator pentru a-i succeda lui Johnson va fi anunțat pe 5 septembrie, sondajele de opinie indicând-o pe Truss drept favorită. Decizia de a avea audiențele la Balmoral a fost luată pentru a oferi siguranță pentru agenda noului prim-ministru și pentru a evita să fie nevoie de schimbări de ultim moment, în cazul în care regina ar avea probleme de deplasare, a declarat o sursă de la palat.

Regina Marii Britanii, în calitate de șef de stat, numește în mod tradițional noul prim-ministru, în urma unei audiențe la Palatul Buckingham, parte din dramatismul zilei, când camerele de televiziune și elicopterele urmăresc mașinile oficiale care intră în incinta palatului.

Monarhul a redus aparițiile publice

Fiecare lider britanic a fost numit la Palatul Buckingham de la domnia reginei Victoria, cu excepția unei singure ocazii, a precizat BBC, citându-l pe expertul constituțional Vernon Bogdanor. Regina, care a desemnat 14 prim-miniștri în timpul domniei sale, s-a confruntat în ultimele luni cu „probleme episodice de deplasare”, ceea ce a forțat-o să își reducă aparițiile publice. De asemenea, ea a petrecut o noapte în spital, în octombrie anul trecut, pentru o boală nespecificată.

Cu toate acestea, în iunie, regina Elisabeta a apărut la balconul Palatului Buckingham, alături de familia sa, pentru a saluta mulțimea în picioare, la o sărbătoare care a marcat recordul de 70 de ani pe tronul britanic.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *