Regele Charles al III-lea, în parlamentele britanic şi scoţian

Regele Charles al III-lea desfășoară, astăzi, la Westminster, sediul parlamentului britanic, prima sa vizită în calitate de monarh după decesul reginei Elisabeta a II-a, iar mâine urmează să se deplaseze în Irlanda de Nord, ca parte a programului noului suveran în întregul Regat Unit, transmit EFE şi dpa, potrivit Agerpres.

Primul eveniment din Londra a avut loc la Westminster Hall, cel mai vechi corp de clădire din Palatul Westminster, care a fost folosit în trecut pentru discursuri ceremoniale, aşa cum s-a întâmplat cu prilejul Jubileelor de Platină, Aur şi Diamant ale Reginei Elisabeta a II-a. La Westminster, regele Charles al III-lea a primit condoleanţele pe care i le-au transmis ambele camere ale legislativului, Camera Comunelor (inferioară) şi Camera Lorzilor (superioară), după care s-a adresa camerelor reunite ale parlamentului.

În primul său discurs, noul suveran a subliniat importanța istorică a parlamentului britanic. ”În timp ce mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară şi care ne aminteşte de tradiţii parlamentare vitale, cărora dumneavoastră, membrii ambelor camere, vă consacraţi cu un aşa de mare angajament personal pentru binele comun”, a afirmat regele Charles al III-lea, potrivit Agerpres.

Tot în această zi, noul suveran se va adresa pentru prima dată și parlamentului scoţian.

Mâine, regele Charles al III-lea va ajunge în Irlanda de Nord, ca parte a programului de vizite în întregul regat al noului monarh, unde va primi un mesaj de condoleanţe din partea preşedintelui Adunării de la Stormont (parlamentul nord-irlandez), în numele populaţiei din Irlanda de Nord.

În această săptămână, regele Charles al III-lea ar urma să viziteze și Țara Galilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *