Regele Charles a ajuns în România

Regele Charles a ajuns în România, astăzi, în jurul orei 15.00, la bordul unui avion de lux, fiind întâmpinat pe aeroportul Băneasa de oficialii britanici de la ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

Regele Charles a fost apoi primit, cu onoruri militare, de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Bine aţi revenit în România!”, i-a spus şeful statului regelui Charles al III-lea.

A fost intonat, mai intâi, imnul Marii Britanii, iar apoi imnul de stat al României. Suveranul britanic a salutat Garda de onoare în limba română. „Bună ziua”, a spus regele Charles.

Majestatea Sa și președintele Klaus Iohannis au intrat, apoi, în Palatul Cotroceni, unde au urmat discuții tête-à-tête.

”Majestatea voastră, bine ați revenit în România, pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte. Este o onoare că prima vizită externă este la noi în țară”, a spus președintele Klaus Iohannis, în mesajul către Majestatea Sa.

Șeful statului a transmis monarhului britanic recunoștința pentru promovarea valorilor naționale. „Localnicii povestesc cum datorită dumneavostră frumusețea și tradițiile satelor lor au trecut granițele. Vă mulțumim că ați fost și sunteți un mare prieten al României”, a afirmat Klaus Iohannis.

Regele Charles a recitat din poezia eminesciană

Regele Charles și-a început discursul în limba română, punctând legăturile strânse pe care le are cu țara noastră. „Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. De când am venit aici, am manifestat o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și au amintiri din copilăria comună. Întotdeauna m-am simțit acasă în România”, a mărturisit regele Charles.

Suveranul britanic a afirmat că a avut ocazia, datorită vizitelor sale, să fie martor la dezvoltarea țării. „Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea”, a transmis, într-un mesaj plin de căldură, regele Charles al III-lea.

Facând referire la legătura sa cu România, monarhul britanic și-a presărat discursul cu un citat din poezia eminesciană: „Țară de glorii, țară de dor” (Mihai Eminescu – „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”). ”Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român și am ținut să amintesc oamenilor de ce România este o țară atât de specială”, a punctat regele Charles.

Cinci zile în Transilvania

Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul regelui Charles în România, acesta aflându-se în vizită privată în ţara noastră.

Conform Digi 24 și Antena 3, președintele Klaus Iohannis va oferi o recepție la Cotroceni, în onoarea regelui Charles al III-lea, recepție la care vor fi 300 de invitaţi, printre care premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Potrivit agendei anunțate, regele Charles va petrece în România cinci zile, cea mai mare parte a timpului în Transilvania – la Viscri, la proprietatea sa din județul Brașov, și în Valea Zălanului, în județul Covasna.

Este prima vizită externă a monarhului britanic de la încoronarea sa, la mai puțin de o lună.

Facebook

Comentarii

138 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *