Marea Britanie revine în programul UE de cercetare

Regatul Unit a încheiat procesul de reintegrare în programul european Horizon Europe, revenind în sfera colaborării științifice după ce s-a retras din programul Uniunii Europene în 2021, în urma Brexitului.

Cercetătorii britanici își vor putea relua participarea la acest program începând cu luna viitoare, după ce Comitetul Specializat UE-Regatul Unit privind Participarea la Programele Uniunii a aprobat oficial un nou acord de asociere.

Ministrul științei din Regatul Unit, Michelle Donelan, a evidențiat importanța acestui moment în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles. Aceasta a subliniat că noul acord de asociere la program reprezintă „o înțelegere personalizată”, evidențiind beneficiile care vin odată cu participarea la cel mai vast program de colaborare în cercetare la nivel global.

„Suntem încântați că am reușit să ajungem la un acord care îi va oferi Regatului Unit un loc la masa celui mai mare program de colaborare în cercetare din lume. Este o veste excelentă pentru oamenii de știință și cercetătorii din toată țara”, a declarat ministrul.

Iliana Ivanova, Comisarul pentru Inovare al Uniunii Europene, a salutat cu entuziasm revenirea Regatului Unit în familia Horizon, considerând-o o prioritate personală. „Am acordat o atenție deosebită asocierea țărilor non-UE cu Horizon Europe, și ne bucurăm că am realizat acest obiectiv”, a subliniat Ivanova.

Participarea Regatului Unit la acest program contribuie substanțial la eforturile Uniunii Europene de a amplifica bugetul Horizon Europe, un program inițiat în 2021 și programat să continue până în 2027.

Contribuția financiară a Regatului Unit la bugetul Uniunii Europene pentru participarea la acest program este estimată la aproximativ 2,43 miliarde de euro anual, la care se adaugă aproximativ 154 de milioane de euro pentru a acoperi costurile pentr a participa în programul de observație a Pământului Copernicus.

Cu toate acestea Regatul Unit nu va avea drept de vot în cadrul programului, potrivit noului acord.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *