UE critică refuzul Chinei de a condamna invazia rusă

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a avertizat că refuzul Chinei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina „dăunează imaginii” țării asiatice. Declarația a fost făcută luni, în cadrul unei discuții cu studenții de la Universitatea Tsinghua din Beijing și vine în contextul în care tensiunile internaționale legate de conflictul din Ucraina ating noi cote.

Dombrovskis a subliniat că „integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomația internațională,” și că „războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu.” Acesta a adăugat că „Beijingul a susținut întotdeauna ca fiecare țară să fie liberă să-și aleagă propria cale de dezvoltare,” și a exprimat confuzie cu privire la poziția Chinei în acest conflict, subliniind că aceasta pare să încalce principiile fundamentale ale țării.

Chinei și Rusiei li se atribuie statutul de aliați strategici, cu cele două țări promovând frecvent parteneriatul lor „nelimitat” și cooperarea economică și militară. Cu toate acestea, China a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a provocat preocupări semnificative în rândul partenerilor europeni și occidentali.

În timp ce Kremlinul a căutat să-și întărească legăturile cu Beijingul de la începutul ofensivei sale militare în Ucraina în februarie 2022, China a încercat să se poziționeze ca o parte neutră în conflictul ucrainean, oferind totuși asistență diplomatică și financiară vitală Rusiei.

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia în martie a consolidat legăturile dintre cele două țări, iar omologul său, Vladimir Putin, este așteptat să efectueze o vizită în China în octombrie, semn că relațiile lor continuă să se întărească în ciuda presiunilor internaționale. În același timp, Europa rămâne preocupată de impactul acestei alianțe asupra stabilității regionale și a echilibrului global de putere.

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *