Referendumul pentru demiterea primarilor albanezi din nordul Kosovo a eşuat

Referendumul pentru demiterea primarilor albanezi din patru localităţi cu populaţie predominant sârbă din nordul Kosovo a eşuat din cauza boicotului majorității sârbe, transmite AFP.

Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a condamnat boicotul, atribuindu-l „presiunii din partea Belgradului”. „Încă o dată, Serbia a intervenit ilegal în procesul electoral al unei alte ţări”, a declarat acesta într-un comunicat de presă.

Alegerea primarilor albanezi a generat tensiuni în regiunea majoritar sârbă, sprijinită de Belgrad, după ce aceștia au fost aleși cu o participare de doar 3% în urmă cu un an. Violentele au izbucnit în regiunea majoritar sârbă, după alegerile locale câştigate de primarii etnici albanezi.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a raportat că doar 253 din cei 45.000 de alegători au participat la referendumul de duminică, declarând că acesta a eșuat din cauza participării insuficiente. Pentru ca alegerile să fie valabile, rata de participare ar fi trebuit să depășească 50% din alegători.

Primarii care au făcut obiectul referendumului au fost aleși în urma unor alegeri municipale boicotate de sârbii kosovari, generând proteste și violențe, în care au fost răniți aproximativ 30 de soldați NATO.

Deşi la început părea că Srpska lista avea sprijinul necesar pentru a demite primarii albanezi, situaţia s-a complicat odată cu apelurile oficiale la boicot venite din partea autorităţilor sârbe cu doar două săptămâni înainte de referendum.

Relaţiile tensionate dintre Priştina şi minoritatea sârbă din nordul Kosovo, sprijinită şi finanţată parţial de Belgrad, sunt marcate de divergenţe încă de la declaraţia de independenţă a provinciei sârbe în 2008. Recent, moartea unui ofiţer de poliţie kosovar şi descoperirea unui grup bine înarmat format din sârbi au stârnit temeri privind escaladarea conflictului. De asemenea și interdicţia recentă asupra folosirii dinarului sârb în nordul Kosovo a intensificat tensiunile deja existente.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *