Rectorul SNSPA: Suspendarea președintelui, o manevră a „înțelepciunii rusești”

Demersurile recente ale partidelor AUR, SOS și POT pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis fac parte dintr-o strategie de destabilizare a României orchestrată de Rusia, susține rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Într-o postare publicată pe Facebook, Pricopie afirmă că „Rusia are interese ca în România – la fel ca și în celelalte state UE și NATO – să inducă haos politic, economic și social.” În acest context, tentativa de suspendare a președintelui nu ar avea niciun temei constituțional, fiind doar un „demers irațional” promovat de partidele extremiste.

Un atac la stabilitatea instituțională

Pricopie explică faptul că, potrivit articolului 83, alineatul 2, din Constituția României, președintele se află într-o perioadă de prelungire de mandat, iar această situație a fost confirmată printr-o hotărâre a Curții Constituționale din 6 decembrie 2024. „Inițierea unui demers parlamentar de destituire a unui președinte aflat în prelungire de mandat nu are acoperire în textul constituțional”, a subliniat rectorul SNSPA.

Acesta atrage atenția că destabilizarea României face parte dintr-un plan mai amplu de influență al Rusiei, iar politicienii români care sprijină astfel de inițiative și „împrumută din retorica reprezentanților Moscovei la București”.

Un apel la acțiune împotriva ingerințelor străine

Pricopie le cere partidelor pro-europene să ia măsuri ferme pentru a contracara influențele externe și să activeze mecanismele legale necesare pentru investigarea ingerințelor străine în politica românească.

„Avem în Parlament politicieni pro-ruși care subminează constant fundația României suverane, deși ei clamează în fiecare zi «suveranitatea». Aceștia încalcă Constituția, în timp ce, în mod demagogic, invocă «valorile constituționale»”, a scris Pricopie.

Acesta critică și atitudinea unor lideri politici din zona pro-europeană, despre care afirmă că „sunt ezitanți și lipsiți de curaj” în fața avansului partidelor extremiste.

„Este o obligație, nu o opțiune”

Rectorul SNSPA reamintește că a cerut încă din septembrie 2023 ca autoritățile să investigheze finanțarea unor partide și lideri politici care ar putea avea legături cu Rusia.

„Acest demers este o obligație, nu o opțiune, dacă vrem să păstrăm România în sfera statelor democratice și prospere. Cealaltă variantă, clamată de Georgescu, Simion, AUR, SOS, POT, este așezarea țării sub «înțelepciunea rusească»”, a concluzionat Pricopie.

În finalul mesajului său, rectorul SNSPA critică și pozițiile celor trei candidați pro-europeni la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan, care, în opinia sa, demonstrează o „imaturitate politică” prin susținerea ideii de demitere a președintelui.

Facebook

Comentarii