Record de persoane strămutate forțat în lume

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat miercuri că, la sfârșitul lunii septembrie, numărul persoanelor strămutate forțat în întreaga lume a atins un nivel fără precedent, depășind cifra de 114 milioane.

Potrivit unui comunicat al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), această avalanșă de strămutări forțate este provocată de „război, persecuții, violențe și încălcări ale drepturilor omului”. În primele șase luni ale anului 2023, deplasările populației au fost în special cauzate de conflictele din Ucraina, Sudan, Birmania și Republica Democratică Congo, precum și de criza umanitară în desfășurare din Afganistan. Alături de acestea, factori precum seceta, inundațiile și insecuritatea în Somalia au contribuit semnificativ la această criză globală.

Un aspect îngrijorător este faptul că mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate au fost forțate să treacă granițele, adesea în căutarea unui refugiu sigur. Afganistan, Siria și Ucraina sunt țările care furnizează aproape o treime din populația strămutată la nivel global.

Filippo Grandi, șeful Agenției ONU pentru Refugiați, a subliniat importanța acestei crize, declarând: „Atenția lumii este îndreptată, pe bună dreptate, asupra catastrofei umanitare din Gaza. Dar (…) mult prea multe conflicte proliferează sau escaladează, distrugând vieți nevinovate și dezrădăcinând populații.”

Cu un număr record de persoane strămutate în întreaga lume, comunitatea internațională se confruntă cu o presiune imensă de a găsi soluții pentru a atenua suferința umană și a rezolva cauzele acestor deplasări forțate.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *