Poluare record, pe fondul războiului din Ucraina

Emisiile de combustibili fosili vor atinge un nivel record în 2022, potrivit unei analize realizate de Global Carbon Project, menționată de Euronews. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat intensificarea folosirii combustibililor fosili în întreaga lume, prin creșterea prețurilor la gaze și restricționarea livrărilor.

Studiul a constatat că emisiile de CO2 produse de arderea combustibililor fosili vor ajunge la 40,6 miliarde de tone în 2022, ceea ce reprezintă o creștere cu 1% față de anul trecut.

„Dacă nivelul actual al emisiilor persistă, există acum 50% șanse ca încălzirea globală de 1,5°C să fie depășită în nouă ani”, potrivit autorilor raportului.

Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii globale la 1,5°C este necesară pentru a preveni cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice, care ar putea ucide milioane de oameni și ar face ca zone mari ale planetei să devină nelocuibile.

Emisiile globale au scăzut în 2019, din cauza pandemiei de COVID-19, dar studiul, care a reunit peste 100 de oameni de știință de la 80 de instituții, arată că anul acesta vor urca peste nivelurile de dinaintea pandemiei.

Studiul a mai constatat că schimbările în utilizarea terenurilor, în special defrișările, sunt o sursă semnificativă de CO2, constituind aproximativ 10% din totalul emisiilor. Indonezia, Brazilia și Republica Democrată Congo provoacă 58% din emisiile globale cauzate de schimbările de utilizare a terenurilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *