Reactor nuclear de la Zaporojie, oprit din cauza bombardamentelor rusești

Unul dintre cele două reactoare operaționale de la complexul de centrale nucleare Zaporojie din Ucraina, aflat sub control rusesc, a fost oprit din cauza bombardamentelor rusești, a anunțat joi operatorul Energoatom.

„Ca urmare a unui nou bombardament cu mortiere de către forțele rusești la situl centralei nucleare Zaporojie, protecția de urgență a fost activată și a fost oprită cea de-a cincea unitate de putere operațională”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un reactor nuclear din Ucraina a fost oprit

Energoatom a adăugat că „unitatea de putere nr. 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează energie electrică pentru nevoile proprii ale centralei. Din cauza bombardamentelor, o linie de alimentare cu energie electrică folosită pentru nevoile proprii ale centralei a fost, de asemenea, avariată și a fost necesară activarea unor generatoare auxiliare.

Generatoare diesel au fost folosite la unitatea de putere nr. 2 nefuncțională, a precizat compania. Joi, o echipă de experți nucleari ai ONU a pornit spre centrală, chiar dacă ambele părți în conflict au raportat lupte în zonă. Condițiile de la centrală, cea mai mare din Europa, se deteriorează de săptămâni întregi, Moscova și Kievul schimbând vina pentru bombardamentele din apropiere și alimentând temerile privind un dezastru.

La începutul zilei, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că misiunea a fost informată de „creșterea activității militare în zonă”, dar că își continuă planul de a vizita instalația și de a se întâlni cu personalul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *