Reacția Kremlinului, după apelul dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski

Kremlinul a declarat joi că salută orice lucru care ar putea aduce mai aproape sfârșitul conflictului din Ucraina atunci când a fost întrebat ce părere are despre o convorbire telefonică purtată cu o zi înainte între președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cu toate acestea, Kremlinul a spus că încă mai trebuie să atingă obiectivele a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Liderii chinez și ucrainean au vorbit miercuri pentru prima dată de când Rusia și-a trimis trupele în Ucraina, în februarie anul trecut, îndeplinind un obiectiv de lungă durată al Kievului, care a solicitat public astfel de discuții timp de luni de zile.

Zelenski, care și-a exprimat de mult timp interesul de a vorbi cu Xi, a declarat că a avut „o convorbire telefonică lungă și semnificativă” cu liderul chinez, care a durat o oră: „Am discutat o gamă completă de probleme de actualitate ale relațiilor bilaterale. O atenție deosebită a fost acordată modalităților de cooperare posibilă pentru stabilirea unei păci juste și durabile pentru Ucraina. Nu poate exista pace în detrimentul unor compromisuri teritoriale.”

Într-un comunicat de presă, Ministerul chinez de Externe l-a citat pe Xi spunându-i lui Zelenski că „respectul reciproc pentru suveranitate și integritate teritorială este baza politică a relațiilor dintre China și Ucraina”. Xi a reiterat, de asemenea, punctul de vedere al Beijingului potrivit căruia „poziția de bază” a Chinei cu privire la conflictul din Ucraina este de a „promova pacea și discuțiile”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *