Războiul din Ucraina: Bahmut este „practic încercuit”

Grupul paramilitar rus Wagner, ai cărui oameni se află pe frontul din Ucraina, a afirmat vineri că practic a „înconjurat” Bahmut, un oraș simbol din estul țării, și i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să sune retragerea trupelor sale.

Bătălia pentru Bahmut, un oraș industrial de o importanță strategică disputată, se desfășoară din vară și a dus la mari distrugeri și pierderi grele de ambele părți. Orașul a devenit un simbol, deoarece a fost epicentrul luptelor dintre ruși și ucraineni timp de luni de zile. În ultimele săptămâni, forțele rusești au avansat la nord și la sud de Bahmut, tăind trei dintre cele patru rute de aprovizionare ucrainene și făcând poziția apărătorilor tot mai precară.

„Unitățile Wagner au înconjurat practic Bahmut, nu mai există decât un singur drum” pentru a ieși, a subliniat vineri șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o înregistrare video postată pe Telegram de serviciul său de presă.

„Dați-le o șansă să părăsească orașul, acesta este practic înconjurat”, a spus el.

Volodimir Zelenski a vizitat Bahmut în decembrie și a oferit Congresului SUA, în timpul vizitei sale la Washington, la scurt timp după aceea, un steag ucrainean din acea parte a frontului. Comandamentul militar ucrainean a recunoscut marți că situația din Bahmut este „extrem de tensionată” în fața unei tentative de pătrundere a Rusiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *