Războiul din Siria: ONU prelungește cu șase luni ajutoarele pentru refugiați

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat din nou, pentru șase luni, livrările transfrontaliere de ajutoare către zonele din Siria aflate încă sub controlul rebelilor. Puterile occidentale au cedat în fața cererii Rusiei, un aliat de nădejde al guvernului sirian, care săptămâna trecută a respins prin veto propunerea lor de prelungire cu un an.

ONU a autorizat o prelungire de 6 luni privind linia de salvare în Siria

Mandatul pentru livrările prin Turcia a expirat duminică, ceea ce l-a determinat pe șeful ONU pentru ajutoare să avertizeze că „oamenii vor muri”. Aproximativ 800 de camioane trec în fiecare lună prin provincia nord-vestică Idlib cu ajutoare pentru 2,4 milioane de civili. Aproape dublul acestui număr de persoane, majoritatea femei și copii, sunt blocate în ultimul bastion al grupărilor jihadiste și al grupurilor rebele susținute de Turcia care se opun președintelui Bashar al-Assad, după 11 ani de conflict brutal.

Se estimează că 70% dintre civili nu au deja suficientă hrană, în condițiile în care prețurile alimentelor continuă să crească puternic, iar unul din trei copii este subnutrit, potrivit ONU. De asemenea, peste 1,7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării sunt nevoite să trăiască în condiții dezastruoase în tabere de corturi și așezări informale, cu acces limitat la apă, canalizare și asistență medicală.

De asemenea, în regiune au loc în mod regulat confruntări mortale, atacuri aeriene și bombardamente, în ciuda unui armistițiu negociat de Rusia și Turcia în 2020 pentru a opri un asalt guvernamental. Mai mult de 56.000 de camioane care transportă alimente, medicamente, adăposturi și alte ajutoare vitale au intrat în zonele din Siria aflate în afara controlului guvernului din 2014, când Consiliul de Securitate a autorizat prima operațiune umanitară transfrontalieră de acest tip a ONU.

În 2020, Rusia și China și-au folosit dreptul de veto în calitate de membri permanenți ai Consiliului pentru a opri livrările ONU prin Iordania și Irak, precum și prin unul dintre cele două puncte de frontieră turcești. Aceștia au susținut că operațiunea a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei și că ajutoarele ar trebui să treacă liniile de front prin teritoriul controlat de guvern.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii