Război în Ucraina: Zelenski îl suspendă pe șeful securității și pe procurorul general

Doi oficiali de rang înalt înlăturați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski au fost suspendați în așteptarea unor investigații, dar nu au fost demiși în mod oficial, a declarat un consilier prezidențial de rang înalt.

Duminică, Zelenski a declarat că Ivan Bakanov a fost demis din funcția de șef al agenției de securitate internă SBU și Iryna Venediktova a fost demisă din funcția de procuror general, citând zeci de cazuri de colaborare cu Rusia de către oficiali din agențiile lor. Andriy Smyrnov, adjunctul șefului biroului prezidențial, a declarat luni la televiziunea ucraineană că Venediktova a fost suspendată, iar Bakanov a fost „îndepărtat temporar de la îndeplinirea atribuțiilor sale” în timp ce se efectuează „verificări și investigații”.

Zelenski a înlăturat doi oficiali de rang înalt

Întrebat dacă cei doi oficiali ar putea reveni la posturile lor dacă investigațiile îi vor exonera, el a spus: „Trăim într-o țară care respectă legea și, bineînțeles, pot concepe (această posibilitate)”. Ordinele de suspendare, duminică târziu, a lui Bakanov, prieten din copilărie al lui Zelenski, și a lui Venediktova, care a condus efortul de a urmări penal crimele de război rusești în Ucraina, au fost publicate pe site-ul oficial al președintelui.

Într-o postare separată pe Telegram, Zelenski a declarat că i-a suspendat pe înalții oficiali deoarece au ieșit la iveală multe cazuri de colaborare a membrilor agențiilor lor cu Rusia. El a spus că au fost deschise 651 de cazuri de trădare și colaborare împotriva unor oficiali ai procuraturii și ai forțelor de ordine și că peste 60 de oficiali din agențiile lui Bakanov și Venediktova lucrau acum împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia.

„O astfel de serie de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale a statului… ridică întrebări foarte serioase pentru liderii relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a declarat Zelenski.

Zelenski a înlocuit-o pe Venediktova cu adjunctul ei, Oleksi Symonenko, în funcția de procuror general, într-un ordin executiv separat care a fost publicat, de asemenea, pe site-ul președintelui.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii