Scandal Occident – Rusia, la G20

Statele Unite și aliații lor europeni s-au certat joi cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina și au îndemnat țările din Grupul celor 20 (G20) să mențină presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt unui conflict care, potrivit acestora, a destabilizat lumea.

Potrivit Reuters, Rusia a ripostat, acuzând Occidentul că a transformat lucrările la agenda G20 într-o „farsă” și a declarat că delegațiile occidentale au vrut să transfere responsabilitatea pentru eșecurile lor economice asupra Moscovei.

Războiul Rusiei în Ucraina, care a intrat în al doilea an, a rămas în centrul atenției, așa cum era de așteptat, în timp ce miniștrii de externe ai țărilor G20 s-au întâlnit la New Delhi pentru o reuniune de o zi. Rusia își descrie acțiunea din Ucraina ca fiind o operațiune militară specială pentru a elimina amenințările la adresa securității.

„Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să pună capăt războiului său de agresiune și să se retragă din Ucraina, de dragul păcii internaționale și al stabilității economice”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit comentariilor pregătite și împărtășite reporterilor după discursul său în cadrul reuniunii cu ușile închise. El a fost sprijinit de omologii săi din Germania, Franța și Olanda.

„Vă cer, domnule Lavrov, să reveniți la punerea în aplicare deplină a Noului START (tratatul privind armele nucleare) și să reluați dialogul cu SUA, deoarece, așa cum a subliniat pe bună dreptate China în planul său cu 12 puncte, amenințarea cu armele nucleare trebuie combătută”, a adăugat Ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Ryabkov, care a vorbit la o conferință ONU la Geneva, a declarat că SUA au încercat „să sondeze” securitatea facilităților strategice rusești declarate în cadrul noului tratat START, ajutând regimul de la Kiev să efectueze atacuri armate împotriva acestora”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *