Rachete ucrainene au lovit zona controlată de Rusia, în timp ce Kievul se pregătește pentru un nou atac

Ucraina a declarat marți că a efectuat cu succes un atac cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor ruse din sudul Ucrainei, teritoriu pe care spune că intenționează să îl recucerească printr-o contraofensivă cu sute de mii de soldați.

Potrivit Ucrainei, lovitura a lovit un depozit de muniții din orașul Nova Kakhovka din regiunea Kherson și a ucis 52 de ruși. Aceasta a avut loc după ce Washingtonul a furnizat Ucrainei sisteme de artilerie mobilă HIMARS pe care Kievul spune că forțele sale încep să le folosească cu o eficacitate tot mai mare. Un oficial instalat de ruși în Kherson a oferit o versiune diferită. Acesta a declarat că cel puțin șapte persoane au fost ucise în atacul ucrainean și că au fost loviți civili și infrastructuri civile.

Rachete ucrainene au lovit o zonă controlată de ruși

Zona lovită de Ucraina este una pe care forțele rusești au cucerit-o după ce au lansat la 24 februarie ceea ce Moscova a numit „o operațiune militară specială” și are o importanță strategică, având acces la Marea Neagră, o industrie agricolă cândva înfloritoare și o locație chiar la nord de Crimeea anexată de Rusia. Oficialii guvernamentali ucraineni au vorbit despre eforturile de a mobiliza până la 1 milion de soldați și despre scopul lor de a recuceri părțile sudice ale țării aflate sub controlul Rusiei, despre care au spus că sunt importante din motive economice și politice.

Pe baza rezultatelor unităților noastre de rachete și artilerie, inamicul a pierdut 5️2, un obuzier Msta-B, un mortier și șapte vehicule blindate și alte vehicule, precum și un depozit de muniții în Nova Kakhovka„, a declarat comandamentul militar din sudul Ucrainei. Videoclipuri neverificate postate pe rețelele de socializare au arătat fum și scântei, urmate de o imensă minge de foc care a erupt pe cerul nopții. Imaginile au arătat moloz împrăștiat pe străzi și clădiri arse.

Un oficial din cadrul administrației locale instalate de Rusia a declarat că Ucraina a folosit rachete HIMARS în atac și că acestea au distrus depozite care conțineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrășăminte sau praf de pușcă, ceea ce a dus la o explozie puternică.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii