Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Mykolaiv

Un atac cu rachete rusești a ucis miercuri cel puțin o persoană și a avariat clădiri, inclusiv o școală, în orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei, a declarat primarul localității. Atacurile au provocat mai multe incendii, au avariat o serie de clădiri rezidențiale și comerciale și au lăsat fum deasupra orașului portuar, a declarat primarul Oleksandr Senkevych.

„Continui să spun că este încă periculos în oraș. Înainte, oamenii ieșeau în masă, dar acum ies mai puțin”, a declarat el la televiziunea națională.

Șapte rachete rusești au lovit Mykolaiv

Guvernatorul regional Vitaliy Kim a declarat mai devreme, miercuri, că șapte rachete au lovit Mykolaiv. Operatorul de manipulare a cerealelor Viterra a declarat că terminalul său Everi din Mykolaiv a luat foc după ce a fost lovit în urma unui atac, dar că nimeni nu a fost ucis acolo.

Moscova afirmă că este angajată într-o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza Ucraina și a o scăpa de naționaliștii periculoși. Ucraina și aliații săi resping acest lucru ca fiind un pretext nefondat pentru a lansa un război de agresiune neprovocat.

Forțele rusești au bombardat cu rachete al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, și zona rurală din jur, ucigând cel puțin 20 de persoane, în ceea ce Kievul a numit o încercare de a-l forța să retragă resursele de pe câmpul principal de luptă pentru a proteja civilii de atacuri.

În interiorul Rusiei, un incendiu a sfâșiat o rafinărie de petrol la doar 8 km de granița cu Ucraina, după ceea ce rafinăria a descris ca fiind un atac transfrontalier comis de două drone. În principalul oraș de pe câmpul de luptă, Sievierodonetsk, unde Rusia susține că forțele ucrainene sunt încercuite de săptămâna trecută, imaginile filmate de un jurnalist independent au arătat clar că bătălia nu s-a încheiat, trupele ucrainene putând să-și realimenteze garnizoana traversând un râu cu plute gonflabile.

Loviturile rusești asupra Harkovului, pe tot parcursul zilei de marți și care au continuat miercuri dimineața, au fost cele mai grave din ultimele săptămâni în zona în care viața normală revenise de când Ucraina a respins forțele rusești într-o contraofensivă majoră luna trecută.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii