R.Moldova va primi al doilea radar aerian, în 2025

Al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian va ajunge în Republica Moldova în anul 2025, sistemul fiind acum în proces de asamblare, a anunţat astăzi ministrul apărării moldovean, Anatolie Nosatîi, informează Agerpres.

Noul radar care va ajunge în Republica Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spaţiului aerian şi va asigura detectarea unor eventuale pericole, a precizat ministrul moldovean.

Achiziția radarului se face cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, graţie programului Instrumentul European pentru Pace, a mai afirmat ministrul Nosatîi.

„Toată tehnica care vine pentru dotarea Armatei Naţionale este tehnică nouă. Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum. Este o procedură tehnică, deloc simplă. Noi am luat măsuri privind urgentarea acestui proces, având în vedere cererea mare pentru aceste radare, nu doar din partea Republicii Moldova, dar şi a altor ţări”, a detaliat Anatolie Nosatîi.

În decembrie 2023, armata Republicii Moldova a primit din Franţa un radar Ground Master 200 de monitorizare a spaţiului aerian. Potrivit autorităţilor, valoarea echipamentului de monitorizare a costat aproximativ 14 milioane de euro.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, spaţiul său aerian a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media de peste Prut.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *