Qatargate: Unul dintre principalii suspecți a fost de acord să coopereze cu procurorii belgieni

Fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri a acceptat să coopereze cu procurorii belgieni, în schimbul unei pedepse mai blânde. Acesta ar fi primit bani din Maroc pentru a promova interesele țării în parlamentul UE.

Procuratura belgiană a declarat marți că Pier Antonio Panzeri a fost de acord să coopereze cu responsabilii care anchetează scandalul de corupție din Parlamentul European, în schimbul clemenței.

Panzeri este unul dintre cei patru suspecți reținuți în cadrul dosarului care a zguduit legislativul european. Cei patru suspecți sunt acuzați că au primit mită pentru a influența Parlamentul European în favoarea Qatarului și Marocului.

Ambele țări și-au negat implicarea. Arestarea suspecților a fost urmată de mai multe raiduri efectuate luna trecută în Belgia și Italia. Perchezițiile de la adresele celor implicați au scos la iveală 1,5 milioane de euro în numerar.

Printre inculpații din acest caz se numără europarlamentarul grec și fostul vicepreședinte Eva Kaili, consilierulul parlamentar Francesco Giorgi și șeful unui ONG italian Niccolo Figa-Talamanca. Cei patru suspecți sunt reținuți sub acuzația de „organizare criminală, corupție și spălare de bani”.

Ce înseamnă această cooperare?

După semnarea contractului de cooperare, Panzeri s-a angajat să facă declarații despre părțile implicate și despre infracțiunile comise în cadrul acestui scandal.

Se așteaptă, în special, ca acesta să ofere informații despre aranjamentele financiare cu alte țări implicate și despre implicarea unor persoane cunoscute și necunoscute în cadrul anchetei, inclusiv persoane care au oferit și luat mită.

Declarațiile ar putea aduce noi suspecți în cadrul dosarului care a zdruncinat încrederea în instituțiile europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *