Qatar și Israel au încheiat un acord pentru livrarea de medicamente ostaticilor din Gaza

Qatar și Israel au anunțat marți că au ajuns la un acord privind livrarea de medicamente ostaticilor din Fâșia Gaza și acordarea de ajutoare umanitare în teritoriu. Acordul a fost confirmat de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu și de agenția oficială de știri din Qatar, QNA.

Potrivit declarației oficiale din Qatar, acordul a fost intermediat între Israel și gruparea Hamas. Acesta prevede că medicamentele și alte ajutoare umanitare vor fi livrate civililor din Gaza în schimbul medicamentelor necesare pentru prizonierii israelieni din Gaza.

Medicamentele, pentru 45 de ostatici, vor fi expediate de reprezentanții Qatarului în Fâșia Gaza și vor ajunge la un spital din orașul Rafah. De acolo, Comitetul Internațional al Crucii Roșii le va primi, le va împărți în loturi și le va transfera ostaticilor.

Livrările sunt programate să continue timp de trei luni și au fost coordonate de centrul de criză al Ministerului francez de Externe. Qatarul, care găzduiește biroul politic al Hamas, a jucat un rol de mediator în negocierile dintre Israel și gruparea militantă palestiniană.

Acordul vine după o vizită a familiilor ostaticilor în Qatar și o întâlnire cu premierul națiunii din Golf. Un diplomat anonim a declarat că Qatarul a accelerat angajamentul cu Hamas și Israelul pentru a asigura livrarea de medicamente atât pentru ostatici, cât și pentru palestinienii civili din Gaza. Mediatorii lucrează la finalizarea detaliilor și discută cu organizațiile internaționale despre logistica de livrare.

Numărul total al victimelor din conflictul din Gaza, început în octombrie, este semnificativ, cu peste 1.140 de morți în Israel și peste 24.000 de palestinieni uciși în bombardamentele israeliene și ofensiva terestră.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *