Putyin figyelmeztet: A Közel-Keleti konfliktus veszélyeztetheti a világot

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szerdán figyelmeztetett, hogy a jelenlegi konfliktus Izrael és a Hamas között jóval túllépheti a Közel-Kelet határait, és kijelentette, hogy téves, hogy Gáza ártatlan nők, gyermekek és idősek szenvednek mások bűnei miatt – tájékoztat a Reuters hírügynökség.

Putyin, aki ezeket a megjegyzéseket a Kremlben különböző felekezetű orosz vallási vezetőkkel tartott találkozó keretében tette, azt mondta, hogy véget kell vetni a vérzésnek a régióban. Elárulta, hogy más világvezetőknek is elmondta telefonos beszélgetések során, hogy ellenkező esetben fennáll a sokkal szélesebb konfliktus veszélye.

„A mai feladatunk, a fő feladatunk az, hogy megállítsuk a vérzést és a erőszakot” – mondta Putyin, a Kreml által közzétett leirat szerint. „Ellenkező esetben a válság további eszkalálása súlyos és rendkívül veszélyes következményekkel járhat. Nemcsak a Közel-Kelet régiója számára. Sokkal túlmutathat a Közel-Kelet határain” – figyelmeztetett a Kreml vezetője.

Kritikus megjegyzéseiben az Nyugatot kritizálta, és azt mondta, hogy bizonyos erők – amelyeket nem nevezett meg – az újabb fokozódást és minél több más ország és nép bevonását próbálják kikényszeríteni a konfliktusba. Céljuk, ahogy fogalmazott, hogy „valódi káosz- és gyűlölet-hullámot indítsanak el nemcsak a Közel-Keleten, hanem messze túl határaikon is”. Mások mellett, „az emberek nemzeti és vallási érzelmeivel próbálnak játszani” – állította Putyin anélkül, hogy elmondta volna, kik ezek az „emberek”.

Putyin részvétét fejezte ki azoknak az izraeli családoknak és más országok állampolgárainak, akiket a Hamas 7. októberi véres támadása során megölt vagy megsebesített. Moszkva továbbra is azon az állásponton van, hogy a palesztin-izraeli probléma megoldásához kétállamos megoldásra van szükség, tekintve azt az egyetlen lehetőségnek a hosszú távú megegyezés elérésére.

Mindazonáltal a Kreml vezetője egyértelműen kifejtette, hogy véleménye szerint Izrael hibázott, amikor továbbra is Gázát bombázta válaszul a Hamasonak az izraeli állampolgárok lemészárlására és túszok ejtésére. „Ezenkívül számunkra világos, hogy az ártatlan embereket nem lehet mások bűnei miatt felelősségre vonni” – mondta Putyin. „A terrorizmus elleni harcot nem lehet a kollektív felelősség hírhedt elvével összhangban vezetni, amikor az idősek, nők, gyermekek, teljes családok és százezrek maradnak otthon nélkül, élelem, víz, elektromos áram és orvosi ellátás nélkül” – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *