Putin va merge în China, în octombrie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va deplasa, în luna octombrie, la Beijing pentru convorbiri cu omologul său chinez Xi Jinping. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, citat de Interfax, potrivit Agerpres.

Aceasta ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său.

„În octombrie, aşteptăm cu nerăbdare discuţii bilaterale aprofundate între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping, la Beijing”, a declarat Patruşev la o întâlnire, la Moscova, cu ministrul de externe, Wang Yi.

Cu doar câteva zile înainte de vizita lui Xi la Moscova, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Kremlinul a declarat că mandatul este o dovadă a ostilităţii Occidentului faţă de Rusia, care a deschis, la rândul său, un dosar penal împotriva procurorului CPI şi a judecătorilor care au emis mandatul.

18 runde de consultări ruso-chineze

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, s-a întâlnit marţi, la Moscova, cu Nikolai Patruşev pentru a discuta chestiuni de securitate strategică, au specificat oficiali ruşi.

Patruşev şi Wang s-au întâlnit și în marja summitului BRICS, de la Johannesburg, unde au discutat despre aprofundarea cooperării țărilor lor. În plus, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din regiunea Asia-Pacific, subiect pe care intenţionau să îl abordeze şi în cadrul întâlnirii de astăzi.

În urmă cu o zi, Wang s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Oficialul chinez a transmis, din nou, angajamentul Chinei faţă de o abordare paşnică în discuţiile cu Ucraina şi disponibilitatea Beijingului de a juca un „rol constructiv” în rezolvarea politică a conflictului.

Vizita lui Wang la Moscova urmează unei întâlniri pe care a avut-o cu consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, în Malta.

Potrivit Consiliului Securităţii Rusiei, este a 18-a rundă de consultări de acest gen între partea rusă şi cea chineză.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *