Putin: SUA sunt principala amenințare pentru Rusia

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală, care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră.

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Rusiei în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a sporit poziția globală a statului rus. După ce a inspectat marina militară, Putin a ținut un scurt discurs în care a promis că ceea ce a prezentat ca fiind rachetele de croazieră hipersonice Zircon, unice în Rusia, avertizând că Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial agresor.

Putin susține că SUA reprezintă principala amenințare la adresa Rusiei

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei rusești, inclusiv ambițiile sale de „mare putere maritimă” care se extind asupra întregii lumi. Potrivit doctrinei, principala amenințare la adresa Rusiei este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și apropierea alianței militare NATO de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte puteri blânde, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, vor fi epuizate, se arată în doctrină, recunoscând că Rusia nu are suficiente baze navale la nivel global. Prioritatea Rusiei a fost de a dezvolta cooperarea strategică și navală cu India, precum și o cooperare mai largă cu Iranul, Irakul, Arabia Saudită și alte state din regiune, potrivit doctrinei.

„Ghidată de această doctrină, Federația Rusă își va apăra cu fermitate și hotărâre interesele naționale în oceanele lumii, iar faptul de a avea suficientă putere maritimă va garanta securitatea și protecția acestora”, se arată în document.

Preșdintele nu a adus în discuție

Discursul lui Putin nu a menționat conflictul din Ucraina, dar doctrina militară prevede o „consolidare cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei” în mările Neagră și Azov. Relațiile dintre Rusia și Occident au suferit tensiuni tot mai profunde în cele cinci luni de conflict din Ucraina. Doctrina stabilește, de asemenea, Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au afirmat în mod repetat că Rusia încearcă să îl militarizeze, ca fiind o zonă de o importanță deosebită pentru Rusia.

Vasta linie de coastă a Rusiei de 37.650 km, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, include, de asemenea, Marea Neagră și Marea Caspică. Putin a declarat că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata Amiral Gorshkov va începe în câteva luni. Locația desfășurării lor va depinde de interesele rusești, a spus el.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *